Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 10-6-2014 21:30:26

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Yvonne Deinert - Het midden van Nergens

Cover Het midden van NergensToen ik dit boek zag dacht ik “wauw mooie cover!”. De titel vind ik heel mysterieus, is er wel een midden als je Nergens bent? Daarnaast, hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je ziet. In eerste instantie zie je alleen dat meisje in een ruimte met graffiti op de muur. Maar er zit ook prikkeldraad om haar arm en ze draagt een amulet – dat had ik de eerste keer dus niet gezien. Daarnaast is de letter N net even in een andere tint roze. Ik twijfelde wel een beetje of ik het zou gaan lezen, want aan de ene kant sprak het me heel erg aan en aan de andere kant is het een boek in het genre romanachtig. En meestal liggen dat soort boeken me niet zo, maar ik ben blij dat ik het heb gelezen want het was uiteindelijk erg mooi!

Beschrijving van het boek
Tijdens een middag shoppen ontdekt Pasca in een oud winkeltje een amulet. De amulet leidt tot de ontmoeting met de oude vrouw Geertje, die een groot deel van haar leven een geheim met zich heeft meegedragen en daar tot op de dag van vandaag last van heeft.
Terwijl Pasca op zoek gaat naar haar eigen identiteit raakt ze verwikkeld in spannende situaties. Zo wordt ze hevig verliefd op een wel heel foute jongen, ontstaat er ruzie met haar hartsvriendin en ontdekt ze na een emotioneel gesprek met Geertje dat je in je leven heel wat keuzes maakt. Keuzes die soms slecht uit kunnen pakken.

Als je begint met lezen stuit je gelijk op het probleem waarmee elke tiener eigenlijk mee kampt. De zoektocht naar jezelf en soms het trieste feit dat je ouders het niet altijd eens zijn met alle uitingen. Pasca heeft daar ook last van, ze wil graag Goth zijn. De jurken vindt ze mooi en als ze er een draagt voelt ze zich zelfverzekerder en mooier. Door een samenloop van omstandigheden loopt ze van huis weg. Hoewel het niet zo loopt als ze zou willen, geeft het haar wel de tijd om te gaan inzien wat ze precies wil en hoe.

Ik vond het een erg mooi boek. Het heeft een fijne schrijfstijl en de personages zijn herkenbaar. Ik denk dat iedereen wel in een soortgelijke periode heeft gezeten en niet precies wist wie hij/zij nou wilde zijn. En dat proces met al zijn obstakels is heel goed beschreven. Je kunt je dus goed in het verhaal inleven en Pasca is een personage waarmee je ook meeleeft. Je hoopt dat alles toch nog goed komt, ondanks haar ouders een andere mening dan haar hebben over bijvoorbeeld de oh zo mooie gothic jurken (stiekem wil ik er ook één!).

De locaties waar het verhaal zich afspeelt (naast het huis van Pasca) vond ik leuk. Sommige zijn heel duister en afgelegen. Van die plaatsen waar je met je goede verstand misschien ’s nachts niet zo graag wil komen. Andere zijn heel warm en fijn, daar wil je eigenlijk niet weg. Ik vind het contrast tussen die plekken leuk, het laat die zoektocht naar jezelf ook heel goed zien.

Bij dit boek hoort ook een playlist (spotify) met verschillende nummers die bij de hoofdstukken horen. Ik ben helaas vergeten die tijdens het lezen te luisteren, dus dat heb ik naderhand gedaan. Ik vond ze passend bij het boek.

Dit is het debuutboek van Yvonne Deinert en ik vind het zeker een auteur om in de gaten te houden! Het is een realistisch verhaal met een zachte boodschap erin verwerkt zonder dat ie storend is. Zeer goed boek!

Mocht je nog twijfelen, bekijk dan de boektrailer ;-)

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)