Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 7-7-2014 11:25:07

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Joelle Charbonneau - De test 02 De studie

Cover de StudieNa ‘De test’, had ik ontzettend veel zin in deel 2. Cia is een erg leuk en slim meisje, dat de waarheid wil achterhalen en met een gewist geheugen beloofd dat veel spanning en gevaren. De cover van dit deel vind ik er mooi uitzien, vooral de ondertitel “Falen is geen optie” zet een spannende toon, net zoals de achterflap. Ik was dan ook heel benieuwd wat er allemaal op Cia’s pad zou komen.

Beschrijving van het boek
Cia Vale heeft de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu samen met haar jeugdliefde Tomas, een van de twintig uitverkorenen die mag studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator?

Achterdochtig probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit en dat de selectie voor de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie…

In dit deel reis je samen met Cia af naar de universiteit en zie je meer van de wereld. De stad Tosu City is heel welvarend tegenover de steden waar Cia en de andere voormalige testkandidaten vandaan komen. De universiteit biedt veel kennis en nieuwe dingen, maar blijkt niet heel veel te verschillen van de Test waaraan Cia heeft meegedaan, ze zal zich nog steeds moeten bewijzen. Niet alleen dat ze niets meer herinnert van de Test, maar ook dat ze goed genoeg is om een toekomstige leider te zijn.

Naast dat Cia bezig is om door de tweede toelating te komen, blijkt er een opstand in ontwikkeling te zijn, waarbij ze steeds meer in verweven raakt. Zelfs zodanig dat het niet geheel ongemerkt blijft bij diverse leden van de universiteit en die doen er alles aan om haar te laten falen. Maar voor Cia is falen geen optie.

Het was leuk om weer over Cia en haar vrienden te lezen. Ook komen er nieuwe personages aan bod die duidelijk niet de test hebben gedaan, zij komen uit de stad en kijken neer op Cia en haar vrienden. Ze laten duidelijk zien dat de strijd om de beste te zijn nog lang niet over is.

Ik vond het hele verhaal erg spannend. Er zitten twists, intriges en avonturen in. Ze volgen elkaar snel op waardoor het geen moment saai is. Naast dat het verhaal zich op de campus afspeelt, zie je ook het overheidsgebouw met daarbij de president en een aantal gevaarlijke gebieden. Als toekomstige leider zal Cia op alles voorbereidt moeten zijn.
Ook moest Cia net zoals in de Test weer zien te overleven, dat vond ik toch wel het gaafst aan dit boek (misschien wel aan de hele trilogie). Ze is op zichzelf aangewezen in gebieden die onbewoond en verwoest zijn. Ze moet daar samenwerken met mensen die ze niet kent en ze in aangewezen op halve herinneringen in een poging het zo goed mogelijk te doorstaan.

Ik ben heel benieuwd naar deel 3 ‘Het examen’, ik hoop dat daar ook weer het overlevingsaspect in zit. Ik kan niet wachten op het slot!

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)