Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 4-6-2014 12:51:45

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Janine van der Hulst-Veerman – Lieve Hart

Cover Lieve hart!Dit boek mocht ik voor het leespanel van Boeklezers.nl lezen. Het trok me met name aan omdat dit een historisch boek is over Nederland en het speelt zich af rond 1900. Historische boeken vind ik leuk omdat je de wereld door de ogen van gewone mensen ziet en in dit geval lees je over je eigen land. Dubbel zo leuk! Plus het is al even geleden dat ik een historisch boek heb gelezen, waardoor dit boek als geroepen kwam.

Beschrijving van het boek
In het eerste deel van deze historische saga, over het visserijleven in Huizen anno 1906, leren we Marrie kennen. Door een noodlottig ongeval verliest ze haar vader en zorgt ze met haar moeder voor haar zes zusjes. Haar leven fleurt op wanneer ze Lammert de vissersknecht ontmoet. De moeder van Marrie heeft in eerste instantie bezwaar en waarschuwt haar om niet met Lammert om te gaan. Uiteindelijk zwicht Marries moeder en krijgen Lammert en Marrie verkering. In de laatste week van het visseizoen lijkt het noodlot opnieuw toe te slaan.

Ik vond dit een leuk boek voor tussendoor, omdat het vrij dun is lees je hem ook in één keer uit. Daardoor kun je ook goed in het verhaal komen. Daarnaast vond ik de tijd waarin Marrie leeft interessant. Het laat ook duidelijk zien dat die tijd vrij hard was en dat weinig getolereerd wordt. Als je iets doet wat niet past volgens het dorp waar je woont dan wordt daar gelijk over geroddeld en heeft dat effect op het werk wat je doet. Ik ben wat dat betreft blij dat ik niet in die tijd leef. Al heb ik wel iets met de gemoedelijkheid die er toen heerste. Het gemak waarmee je toen bijvoorbeeld bij een boerderij kon gaan werken (maar misschien is dat nu nog wel zo op sommige plekken).

Door dit boek heb ik ook een heleboel nieuwe termen geleerd over de visserij en dialect. Achterin is een woordenlijst te vinden waarin de termen toegelicht worden. Bij de meeste kon ik wel gokken wat het betekende. Het geeft net dat beetje extra sfeer aan het boek door termen als: ‘Atjus’, ‘Greintjes’ en ‘Je binne bekof, keind gea sleapen’.

De personages vond ik leuke mensen, oké niet allemaal, maar Marrie wel. Ze komt als een heel onschuldig meisje over die het beste met een ander voor heeft. En het is jammer om te zien dat het geluk niet altijd aan haar zijde staat. Dat kan ook niet, want dan zou het verhaal saai worden. Goede en minder leuke dingen wisselen elkaar af in het verhaal waardoor je wil weten wat er nog meer op Marries pad komt.

Het enige minpuntje was dat er iets in het verhaal mist. Ik kan m’n vinger er niet helemaal opleggen en na met iemand over het boek gesproken te hebben denk ik dat het verhaal wat vlak is. Het springt er niet helemaal uit, desalniettemin vond ik het een leuk verhaal en als er meerdere delen van deze saga uitkomen ben ik zeker nieuwsgierig wat er nog meer gaat gebeuren in het leven van Marrie.

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)