Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 9-7-2014 12:49:28

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Emily Murdoch - Als je mij vindt

Cover Als je mij vindtSoms lees je boeken waar je enigszins tegenop ziet, maar waarvan je achteraf zegt ‘waarom heb ik deze zo lang laten wachten?’. ‘Als je mij vindt’ is zo’n boek. Ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten, plus ik zat nog in de fase dat ik romans niet helemaal uitnodigend vond. Daar ben ik inmiddels vanaf gestapt, dus ik had zin in dit boek. En dat is maar goed ook, want ik vond het erg mooi!

Beschrijving van het boek
De vijftienjarige Carey woont met haar zusje Jenessa en haar drugsverslaafde moeder in een caravan in het bos. Daar verstoppen ze zich al jaren voor de buitenwereld. Als hun moeder verdwijnt, gaan de meisjes bij hun vader wonen. Carey kent hem niet meer en vertrouwt hem niet. Ze mist hun oude leven en weet zich geen houding te geven in de "normale" wereld.

Al vanaf het begin kon ik “Als je mij vindt” eigenlijk niet wegleggen. Ik vind Carey een heel moedig en leuk personage. Helemaal de manier waarop ze voor haar zusje Jenessa zorgt. De vijftienjarige weet niet beter dan dat ze moedert over haar zusje, want haar eigen moeder is er zelden.

Ik vond het verhaal erg realistisch geschreven, de argwaan en woede bij Carey als ze door haar vader wordt gevonden en weggehaald wordt bij haar vertrouwde thuis is heel herkenbaar. Het zelfde geldt voor het langzame besef dat de caravan waar ze woonde toch niet zo geweldig was. En het inzicht dat de wereld zoals zij die zag niet altijd helemaal klopt. Ik vind dat heel goed beschreven.

Wat ik niet vaak bij boeken heb is dat ik een brok in mijn keel krijg en bij dit boek had ik dat wel. Het is erg mooi geschreven en je kunt je heel goed inleven in de situatie. Soms is het zo zielig en wil je Carey in je armen nemen om te vertellen dat alles goed komt.

Er zaten wel een aantal voor de hand liggende dingetjes in het verhaal, zoals een nieuwe zus die het absoluut niet leuk vindt dat ze twee stiefzusjes erbij krijgt. En ook dat Carey een schoonheid blijkt te zijn. Maar ik vond dat niet storend.

De omgevingen die in het boek voorkomen – op de school na – vond ik allemaal heel idyllisch. Het idee om in een caravan in het midden van het bos te wonen of op een grote boerderij lijkt me heel gaaf. Dichter bij de natuur kun je denk ik niet komen. Daarnaast waren de kleine verwijzingen naar hoe Carey leefde in het bos erg leuk. Bijvoorbeeld hoe ze aan extra eten kwam of hoe ze haar kleding schoon hield.

Ondanks dat dit een roman is, was hij ook spannend. Vanaf het begin blijkt dat Carey een groot geheim met zich meedraagt. Zo heftig dat haar zusje Jenessa sinds dat geheim nooit meer een woord heeft gesproken. Tot aan het einde tast je in het duister wat er in het bos is gebeurd. De ontknoping was erg mooi.

Ik vind dit zeker een aanrader! Vooral als je op zoek bent naar een mooi (en emotioneel) boek, maar ook als je eens buiten je genre wil treden en een YA literatuur roman wil lezen.

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)