Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 16-3-2015 13:33:33

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Emily McKay - The Farm 02 The lair

Cover The LairNaar dit boek heb ik best wel uitgekeken, want deel 1 “The Farm” vond ik geweldig en het had zo’n open einde dat je gelijk verder wilde lezen. Helaas vond ik het vervolg lang niet zo gaaf als deel 1. Het was niet slecht, absoluut niet, maar het voelde anders.

Beschrijving van het boek
In the battle against the vampiric Ticks, humanity was slowly but certainly headed for extinction. For months, twin sisters Lily and Mel had been “quarantined” with thousands of other young people being harvested for their blood—food for the Ticks. Finally escaping with a few friends, the twins are separated—and must continue the fight on their own . . .

After making it to a resistance base camp in Utah, Lily learned to survive at all costs. But when a Tick attack decimates the fighters, Lily and her pregnant friend, McKenna, decide to make the hard trek north to Canada—and safety.
Meanwhile, Mel is being taught how to survive by the very vampire that turned her. Living without her sister is hard, but dealing with the fact that her autism was cured by the vampire bite is an even bigger challenge.
But when a monstrous betrayal places Lily in mortal danger, Mel must set out to find her, save her, and begin to unravel the empire of destruction that the Ticks have built.

Ik vond het leuk om weer over Lily te lezen, alleen voelde haar verhaal – haar leven -  heel geforceerd aan. Vreemd genoeg is de schrijfstijl bij dit personage van eerste naar derde persoon gegaan, terwijl de rest – Mel & Carter – in de eerste persoonsvorm zijn gebleven. Ik had het gevoel dat ik steeds moeite moest doen om in het verhaal te komen, omdat het niet aanvoelde als Lily.

Waar ik tegenop zag – en wat waarschijnlijk de reden is dat het boek zo lang op de plank lag – is dat Mel die autistisch was in een weldenkende en begrijpende vampier is veranderd. Ik vond haar juist een fijn personage om over te lezen met haar rijmpjes, haar andere kijk op de wereld en verborgen intelligentie. Echter bleek dat achteraf nergens voor nodig te zijn, want Mel bleek zichzelf ook te missen en moest zichzelf opnieuw ontdekken terwijl ze in haar ogen een monster was geworden. De overgang voelde daardoor op een bepaalde manier geloofwaardig aan.

Het gehannes tussen Lily en Carter vond ik irritant. Oké, ik snap dat Carter Lily liever beschermt, in plaats van de rest van de wereld. Dat doet verliefdheid schijnbaar met je, maar het uitmaken en allebei de andere kant op rijden, helpt nou niet echt dat je opeens wel de wereld kan redden zonder je zorgen te maken over je ex. Daarbij trekken ze als magneten naar elkaar toe, waardoor ze eigenlijk meer problemen aantrekken dan afstoten. Het de hele liefdessituatie lag ervoor mij een beetje te dik op.

Wat ik dan weer wel heel gaaf vond was de roadtrip die Lily samen met McKena maakt. Het laat de dreiging van de Ticks heel goed zien en de moeilijkheid om voor hen te schuilen als het echt nodig is. Het laat tevens ook de vergane en verlaten wereld zien die is achtergebleven.

Verder vond ik het boek spannend en er zitten redelijk wat onvoorziene wendingen in, met name aan het einde. Lily en Mel blijf ik fijne personages vinden, al is de schrijfstijl bij Lilly niet helemaal optimaal.

Gelukkig blijkt er nog een deel drie bij de serie te horen (ik dacht dat het om een tweeluik ging), want het boek eindigt heftig en ik ben dan ook zeer benieuwd naar – vooralsnog – het slot.

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)