Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 26-2-2015 16:49:49

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Celia Rees - Sovay

Cover SovayDit is het vierde boek van Celia Rees dat ik heb gelezen, waarvan ik “heksendochter” nog steeds het allermooiste vind. Bij dit boek werd ik vooral door de voorkant getrokken en het feit dat Sovay als een soort Robin Hood overkomt. Voor Robin Hood heb ik nou eenmaal een zwakte dus de geromantiseerde struikrover waar het verhaal over gaat maakte me nieuwsgierig.

Beschrijving van het boek
It’s England, 1783. When the rich and beautiful Sovay isn’t sitting for portraits, she’s donning a man’s cloak and robbing travelers—in broad daylight. But in a time when political allegiances between France and England are strained, a rogue bandit is not the only thing travelers fear. Spies abound, and rumors of sedition can quickly lead to disappearances. So when Sovay lifts the wallet of one of England’s most powerful and dangerous men, it’s not just her own identity she must hide, but that of her father. A dazzling historical saga in which the roles of thieves and gentry, good and bad, and men and women are interchanged to riveting effect.

Ik heb het boek enkele dagen laten liggen, voordat ik aan deze recensie begon. Toen ik het boek uit had was ik er niet bepaald onderste boven van. Dat kwam doordat Sovay tijdens alle problemen heel snel uit de puree werd geholpen, wat onrealistisch maakte. Daarnaast eindige het boek voor mijn gevoel nogal abrupt, voor alles was veel tijd en het einde is in enkele pagina’s zowat voorbij – wat bij wel meer boeken het geval is. Omdat ik aan de andere kant de rode draad wel goed vond, heb ik het boek even opzij gelegd.

En dat bleek maar goed ook, want nu ik terugkijk op het verhaal vind ik het lang niet zo slecht als ik in eerste instantie vond. Nog steeds vind ik het ietwat stom dat bij elk probleem waar Sovay op stuit (op het grote probleem waar het verhaal om draait na), ze binnen no-time uit de brand geholpen wordt. Als ze bijna betrapt wordt tijdens een van haar struikovervallen, schiet een vriend haar te hulp. Als ze in Frankrijk haar revolutieband vergeet om te doen, is daar opeens een personage dat al een tijdje uit het verhaal was, hoe toevallig! Om maar twee momenten van vele te benoemen.

Dat is het enige struikelpunt voor mij bij dit verhaal, want ik vind de wereld die Celia Rees heeft gecreëerd mooi en het gehele verhaal is spannend. De badguy is écht door en doorslecht. Er zijn lieve personages zoals Toby die bij zijn eerste stap in het verhaal je hart al veroveren. En natuurlijk het grootse avontuur zelf, dat was niet slecht.

Sovay doet een verwoede poging om haar vader te vinden die verdwenen is en dat geldt eveneens voor haar verdwenen broer. Ik vind het knap hoe een vrouw in bijna 1.800 haar zaakjes regelt. En ik snap ook heel goed dat als je je dan verkleed als een man, je veel meer gedaan krijgt.

Verder vond ik het ook leuk om over de Franse revolutie te lezen. De enige keer dat ik daar een boek over heb gelezen was geloof ik van Simone van der Vlugt met de Guillotine. Maar daar weet ik nauwelijks meer iets van, dus om nu te lezen hoe de zaken erin Frankrijk voor stonden vond ik interessant.

Kortom het was zeker niet zo slecht als toen ik het boek dichtklapte. Het is een mooi verhaal, hetzij dat er wat veel toevalligheden in voorkomen, maar het is wel goed geschreven. Spannend en het zit historisch helder in elkaar. Dus ik vind het leuk dat dit boek de collectie van Celia Rees op mijn plank aanvult.

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)