Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 24-6-2014 21:46:58

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Fantastisch Strijdtoneel II

Cover Fantastisch Strijdtoneel IIIn 1.500 woorden een verrassende, veelzijdige wereld neerzetten. Een pakkend begin, intrigerend middenstuk en een lekker einde... De kunst van het korte verhaal. Het is niet iedereen gegeven dat goed te kunnen neerzetten. Dat menigeen de uitdaging aandurfde, blijkt wel uit de immense belangstelling voor de Fantasy Strijd Brugge. Deze wedstrijd voor het korte fantastische verhaal, dit jaar voor het eerst door de gemeente Brugge uitgeschreven, mocht zich verheugen in maar liefst 277 inzendingen. Een huzarenklus voor de drie juryleden en de organisatie.

Inmiddels is duidelijk welke 25 verhalen de jury het meest wist te waarderen. Deze 25 verhalen staan dan ook in deze bundel, die de naam Fantastisch Strijdtoneel II heeft meegekregen. Toch staan in dit boekje welgeteld 28 verhalen. Drie meer dan de top 25. Dat waren drie verhalen die samensteller en jurylid Alex de Jong (tevens uitgever van Pure Fantasy en Books of Fantasy) wél in zijn top 16 had staan, maar die door de andere juryleden toch ls `minder` werden beoordeeld. Alex, eigenwijs als hij is, was het hier natuurlijk niet mee eens. Hij besloot, als uitgever van dit wedstrijdboekje, dat zijn top 16 gewoon in zijn volledigheid in `zijn` boekje moest verschijnen. Geniet. En doe inspiratie op voor de volgende editie!

Mijn eerste schrijfwedstrijd
In 2011 vertelde een vriendin mij dat er een fantasie schrijfwedstrijd aan zat te komen en of dat wellicht wat voor mij was. Ik had op dat moment nog nooit met een schrijfwedstrijd meegedaan en het was eerlijk gezegd ook niet in mij opgekomen, maar de uitdaging leek mij ontzettend leuk.

Ik ben gelijk aan de slag gegaan en langzaam kwam ‘Wensdiamanten’ tot leven op het papier. Mijn vriendin hielp me met de puntjes op de ï te zetten en ik verstuurde mijn verhaal naar Brugge, waar de jury van de wedstrijd zich gezeteld had.

Er gingen een aantal spannende maanden overheen, waarbij – toen de datum naderde voor de belangrijke post – ik elke keer bij de brievenbus hoopvol zat te wachten. Boven mijn verwachting, stond in de brief dat ik bij de eerste 25 zat (van de 277 deelnemers!) die in de bundel werden opgenomen. Samen met mijn ouders ben ik naar Brugge afgereisd om een exemplaar in ontvangst te nemen.

Het gaf me een enorme schrijfboost en zelfvertrouwenboost. Was ik voorheen nogal schuchter over mijn schrijftalent, met deze overwinning ben ik er een stuk spraakzamer over. Plus ik heb het plezier van schrijfwedstrijden ontdekt en doe er nu vaker aan mee. Vooral voor de lol. Op naar het volgende Fantastische Strijdtoneel!

Stukje uit het verhaal
“Een eenvoudige goochelaarster. Niets vermoedend strooiend met wensdiamanten. Meegenomen naar een plaats hier ver vandaan. Gedoemd om Lord Levaldor te dienen…”

De hemel licht op. Donderslagen klinken boven Milo’s hoofd, alsof ze hem willen afschrikken voor al het kwaad dat hem aan de andere kant van zijn getekende poort te wachten staat. Voor hem op de muur is de doorgang. Een grimmig pad omringd door oude bomen met daarachter een stad. Een hoge toren steekt boven de stad uit. Milo weet welke stad dat is: Ballisium. De stad voor hen die roven, misleiden en moorden om er zelf beter van te worden. Hij is er nog nooit geweest, maar de beelden in zijn hoofd zijn al te duidelijk. Zo nu en dan werden er verhalen over Ballisium verteld, bedoeld om kinderen af te schrikken. Milo haalt die adem en stapt door de doorgang heen.

Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Klik hier om het boekje te bestellen. 

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)